Make your own free website on Tripod.com

Eerste elektrische scooter van Malaguti

ZUINIG, SCHOON en gebruiksvriendelijk. Dat zijn de belangrijkste kenmerken van de nieuwe elektrische scooter van het Italiaanse Malaguti, de Ciak EP. Geen futuristisch kunstwerk op het gebied van techniek en vormgeving, maar gewoon een eigentijdse en functionele scooter, die vriendelijk is voor berijder en milieu. Het grootste minpunt van de elektrische aandrijving is en blijft de beperkte actieradius. Met volle accu's kan ongeveer 50 km worden afgelegd.

Hoewel de Ciak EP een vrij traditionele scooter is (schijfrem voor, trommelrem achter, conventionele vering) is er wel degelijk vooruitgang geboekt. Zo is het laadsysteem voor de vier onderhoudsvrije accu's in de scooter verwerkt. En dus kan de berijder op elk gewenst moment de stekker uit zijn scooter tevoorschijn halen en deze in het stopcontact steken. Binnen drie uur zit het laadniveau op 80 procent. Nog eens drie uur later zijn de accu's maximaal gevuld. De Ciak EP laadt ook op als er op de motor wordt afgeremd.

Om te voorkomen dat de berijder voor nare verrassingen komt te staan, is het dashboard uitgerust met een display dat informatie geeft over het gemiddeld verbruik, de hoeveelheid beschikbare energie en hoeveel daarmee nog kan worden gereden. Volgens de fabrikant accelereert de scooter vlot en heeft hij een topsnelheid van ca. 45 km/u. Naar verwachting staat de Ciak EP vanaf maart in Nederland in de showroom. Hij is alleen leverbaar in zilvergrijs en kost Dfl.6149.

Uit: Algemeen Dagblad; editie 23-12-2000