Alle bestuurders van rechts voorrang
Op 1 mei 2001 wordt de maatregel 'voorrang bestuurders van rechts' ingevoerd. Vanaf deze datum moeten bestuurders op gelijkwaardige kruispunten aan alle bestuurders die van rechts komen, voorrang verlenen. Een gelijkwaardige kruispunt is een kruispunt waar de voorrang niet apart geregeld is.

Met de nieuwe verkeerkeersregel vervalt de regel 'snel verkeer gaat voor langzaam verkeer'. Fietsers, bromfietsers, snorfietsers, bestuurders van een invalidenvoertuig, bestuurders van een (paard en) wagen, ruiters en geleiders van rijdieren, trekdieren of vee worden vanaf 1 mei 2001 wat betreft voorrang dus gelijk aan bestuurders van motorvoertuigen.

Voordeel nieuwe regel
Het belangrijkste voordeel van de nieuwe maatregel is dat de voorrangssituatie op gelijkwaardige kruispunten aanzienlijk eenvoudiger wordt. De algemene voorrangsregel op gelijkwaardige kruispunten ('rechts gaat voor') geldt voortaan immers voor alle bestuurders. De vereenvoudiging moet leiden tot minder misverstanden, waardoor de kans op verkeersongevallen afneemt. Door de nieuwe maatregel worden de voorrangsregels in Nederland gelijkgetrokken met die in de andere landen in de Europese Unie.

Alleen voor gelijkwaardige kruispunten
De maatregel geldt uitdrukkelijk alleen voor gelijkwaardige kruispunten. Op kruispunten waar de voorrang apart geregeld is - bijvoorbeeld met verkeerslichten, voorrangsborden, haaientanden of een inrit-/uitritconstructie - veranderen de voorrangsregels dus niet.

Voorrang op verharde en onverharde weg
Ook op kruispunten tussen een verharde en een onverharde weg blijft de voorrangssituatie ongewijzigd. Hier blijven bestuurders op de onverharde weg voorrang verlenen aan alle (van rechts of links komende) bestuurders op de verharde weg.

Voorrangspositie tram
De voorrangspositie van de tram verandert evenmin. Op gelijkwaardige kruispunten krijgt de tram altijd voorrang, ongeacht of hij van rechts of van links komt.

Voetganger is geen bestuurder
Voetgangers (en alle daarmee vergelijkbare weggebruikers, zoals skeelers, skaters en steppers) zijn géén bestuurders en vallen dus niet onder de nieuwe voorrangsregel. Hetzelfde geldt voor rolstoelers die van het trottoir of voetpad gebruik maken.

Goede zichtbaarheid essentieel
Voorrang héb je niet, voorrang kríjg je. Fietsers, bromfietsers, ruiters e.d. moeten per 1 mei 2001 niet zomaar voorrang némen als ze op een gelijkwaardige kruispunt van rechts komen, maar eerst goed opletten of ze voorrang kríjgen. Bovendien is een goede zichtbaarheid (verlichting en reflectie) van deze categorie weggebruikers essentieel voor het voorkómen van verkeersongevallen.

Kruispunten aanpassen
De nieuwe verkeersregel past in het streven om een duidelijk onderscheid aan te brengen tussen 'verkeersaders' en 'verblijfsgebieden'. 'Verkeersaders' zijn de wegen die vooral bedoeld zijn voor de doorstroming van het autoverkeer. Dat zijn dus drukke wegen waar relatief snel gereden wordt. Het is veiliger om op dat soort wegen de voorrang apart per kruispunt te regelen, bijvoorbeeld met verkeersborden en haaientanden, of een inrit/uitrit. Gemeenten, waterschappen en provincies hebben toegezegd om vóór 1 mei 2001 - de ingangsdatum van de nieuwe regel - de situatie op kruispunten aan te passen. Het verkeer op drukke wegen wordt daardoor beter voorspelbaar en (dus) veiliger.

Bron: CBR