Make your own free website on Tripod.com

VS IN BAN VAN
VLIEG-SCOOTER

door JOOST DE HAAS

NEW YORK - In de Verenigde Staten wordt volop gespeculeerd over de mogelijke uitvinding van de eeuw: een vliegende scooter.

Het spectaculaire vervoermiddel zou zijn ontsproten aan het brein van de excentrieke uitvinder Dean Kamen. De 49-jarige Amerikaan werkt volgens voormalige medewerkers al jaren aan de constructie van een draagbare vliegmachine.

Het supergeheime project heeft als codenaam 'Ginger'. De tv-zender ABC wist gisteren de hand te leggen op een patent-aanvraag die in verband wordt gebracht met Ginger. Uit schetsen bij het octrooiverzoek zou blijken dat het om een transportmiddel gaat met één groot wiel. Het is de bedoeling dat het apparaat mogelijk voor minder dan 5.000 gulden op de markt komt.

De uitvinding van Kamen zou het leven op aarde drastisch veranderen en wordt door ingewijden belangrijker genoemd dan het internet en de computer. Jeff Bezos, topman van het internet-concern Amazon.com spreekt van een "revolutionaire ontwikkeling" en Apple computer-oprichter Steve Jobs meent dat "architecten er hele steden omheen kunnen bouwen". De uitlatingen van Jobs roepen het beeld op van de bekende tekenfilm 'The Jetsons' waarin de cartoonfiguren in de ruimte rondvliegen op scootertjes tussen speciaal daarvoor geconstrueerde gebouwen.

Bezos en Jobs zijn onlangs getuige geweest van een ultra-geheime demonstratie van de machine door Kamen. Volgens Bezos bestaat 'Ginger' uit twee onderdelen die met behulp van een schroevendraaier in elkaar gezet worden. Kamen toverde de onderdelen tevoorschijn uit twee sporttassen.

Het mega-project is uitgelekt omdat uitgever Harvard University Press meer dan een half miljoen gulden op tafel heeft gelegd voor de rechten op het boek over de uitvinding. De uitgever heeft slechts een vaag voorstel gelezen en weet nog niet van de hoed en de rand. De exacte aard van de uitvinding wordt mogelijk pas op zijn vroegst in 2002 onthuld. Collega's van Kamer verwachten echter dat het geheim eerder wordt prijsgegeven.

De geniale Kamen woont op een afgelegen landgoed in de staat New Hampshire. Hij maakte naam als uitvinder van de draagbare transfusiepomp. Ook bedacht hij de zogeheten IBOT een rolstoel die de trap op en af kan en tevens op twee achterwielen kan balanceren. De multimiljonair streeft volgens ex-medewerkers voortdurend naar verbetering van de bewegingsvrijheid voor de mens.

Uit: De Telegraaf; editie 12-01-2001